Mákosamp

Erősítők, meg midenféle

Friss topikok

  • Béla Laczkó: Szia! Lenne egy kérdésem: mikor a kimenőn mérni kellene a két oldal feszültségét ( azt az 1-3 volt... (2015.12.23. 17:02) A "misztkus" munkapontállítás.
  • draven666: üdv. gratula az új generációhoz:) lenyűgöző kívül-belül. kérdésem lenne hogy vállalsz rendelést? (2011.01.22. 14:24) A következő generáció
  • mackomester: Üdvözletem Kolléga Úr! :) Idekeveredtem valahogy a blogodra, le is vert a víz a dizájn-tól... Épp... (2010.08.09. 01:07) HatreD
  • Mákos: @bluevoodoo: lesz minden , csak legyek kész :D (2009.06.03. 15:06) Elmaradások

Linkblog

A végfok

2009.06.16. 12:19 | Mákos | Szólj hozzá!

Szóval ott volt az az árválkodó üres 2 egység a rekkben, és Dani úgy gondolta, hogy az 5 wattos el84 SE végfok nem biztos,hogy elég lesz a család őrületbe kergetésére , és esetleges tereprendezési munkálatokra, így tettünk utánna egy nullát  gondolatban, aztán kezdődött a dolog materializációja.

A koncepció adott volt, 50 wattos végfok , 6l6 csövekkel, és számtalan kapcsolóval, hogy a 3 castis előfokkal együtt tényleg minden hangzást ki lehessen hozni belőle.

A kettes rekk  miatt csak fekvő elrendezés jöhetett szóba a végcsöveket illetően, így megfelelő hűtésről gondoskodni kellett, amit ventillátorral, és a csövek elszeparálásával oldottam meg. Míg ez fejben eldőlt, a panelek a gyakorlatban is elkészültek:

A táp-panel nyersen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beültetve :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valamint a a meghajtó csövek panele, már beültetve ( ezt először elrontottam, tükörfordítottra csináltam ... nagyobbat ne hibázzak soha :D)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az alap koncepció valami ilyesmi volt , a hálóztai trafó éppen csak befért fektetve, a csévéből fél milit le is kellett reszelni, jól kilett számolva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán,hogy ki is nézzen valahogy, piros alapozóval lefestettem a lemezelést, meg ugye az előlap is felkerült :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aztán a dolgok vége felé közeledve kezdett hasonlítani egy erősítőre a cucc :

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÉS a végeredmény:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Benézva a K-n:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jó sok kapcsoló került  erre , szóval lesz min játszani a gyereknek is. Van a teljesítmény-felező kapcsoló (HI-OFF-LO), ami a standby igazából, csak 3 állású, LO állásban csak fél tépfeszültséget ad a végcsöveknek.

 

Aztán pentóda-trióda mód, triódában középdús, orros hang az eredmény, jampibb témákhoz jól jöhet.

Valamint a "style" kapcsoló, amit  - a sznob majmok nagyon hatásos megtévesztésére, akiknek még arról sincs fogalmiuk, miaz, hogy kondenzátor, nemhogy üzemosztály :D  - a gyártók 98%-a "class A", A-osztály kapcsolónak hívna (kezdve a vox AC30-al, talán ez a leghíresebb A-osztályúnak hirdetett erősítő, aminek természetesen köze sincs az A- osztályhoz, ahogy a többinek sem, amit úgy hirdetnek. ) Szóval itt a végcső -előfeszültség állítást kapcsoljuk,hogy a rácson legyen negatív fesz, avagy katódellenállást iktassunk be. Ez utóbbi a kamu A-osztály. Ekkor más felharmónikus-tartomány dúsul , állítólag hasonlóan, mint a valódi A-osztálynál, de ami tény, hogy valódi A-s gitárerősítők kizárólak azok a piacon, amikben egy darab végcső van.

 

Ja, meg még a visszacsatolás is  lekapcsolható.

Ezen opciókat kombinálva elég sok hang-, és teljesítmény variációt el lehet érni, 50 től kb. 8 wattig. (Az első a HI-negatív előfesz-pentóda mód, az utóbbi a LO-katódbias - trióda mód).

 

A kapcsolás egyébként kivételesen nem teljesen saját agyszülemény,  VHT ihletésű, katodin fordító + egy-egy AC katódkövető mindkét ágban.

 

Végül pár hangminta a cuccal:

 

 

Ujjal pengetős tiszta

 

 

 

Ha lusta vagy letölteni :

 

 

Riff

 

 

 

Ha lusta vagy letölteni :

 

Klasszikus tressmetöl

 

 

 

Másik tressmetöl

 

 

 

 

És persze örök hála Zolikának :

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makosamp.blog.hu/api/trackback/id/tr81188583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása