Mákosamp

Erősítők, meg midenféle

Friss topikok

  • Béla Laczkó: Szia! Lenne egy kérdésem: mikor a kimenőn mérni kellene a két oldal feszültségét ( azt az 1-3 volt... (2015.12.23. 17:02) A "misztkus" munkapontállítás.
  • draven666: üdv. gratula az új generációhoz:) lenyűgöző kívül-belül. kérdésem lenne hogy vállalsz rendelést? (2011.01.22. 14:24) A következő generáció
  • mackomester: Üdvözletem Kolléga Úr! :) Idekeveredtem valahogy a blogodra, le is vert a víz a dizájn-tól... Épp... (2010.08.09. 01:07) HatreD
  • Mákos: @bluevoodoo: lesz minden , csak legyek kész :D (2009.06.03. 15:06) Elmaradások

Linkblog

A "misztkus" munkapontállítás.

2009.04.06. 19:57 | Mákos | 7 komment

Naszóval, biasolás,munkapont állítás ,ahogy tetszik.

A legbiztosnágosabb megoldást próbálom elmagyarázni. Nem kell forrasztani semmit, csak mérni és számolni.


A folyamat :

1: A régi csöveket haygjuk benne egyenlőre ( kivéve persze, hanem teljesen tropák, zárlatos, szénfekete ,ilyesmi ) Kikapcsolt állapotban megmérjük a kimenőtrafó primer tekerecsének 2 oldalának az ellenállását. Tehát a középleágazás ( ide jön a + feszkó), és a 2 oldali végcső-anódok között. Legegyszerűbben úgy lehet,hogy megkeressük a naygfesz. egyenirányító diódáinak a + oldalát (ahol a csíkos felük találkozik),  vagy az első szűrőkondi + lábát, (ez megy a középleágazásra), és a 2 odlali végcsövek ( 2 esetén egyértelmű, 4v. több esetén középen kettéválasztjuk őket 2 egyenlő számú csoportra ) végcsövek 3. lábát.

Ha nem egyértelmű melyika 3. láb. (nyákos szaroknál pl.  :), bekapcsolt állapotban  (standby felkapcsolása előtt ugye fél percig legalább hangyjuk járni az erősítőt) ezen a lábon vana leganygobb feszültség (földhöz képet mértünk temésztesen, mondjuk a sasszi).

Amúgy baromi egyszerű, van a fogalalton a kis vájat, a cső alján meg a kis retesz. Na, ez a 8 as és 1 es láb között van, tehát , ha alulról nézzük (mert onnan), a kis horonytól számolunk 3at, amerre az óra forog, és megvan az anód. 

Bekapcsolni természetsen csak rákötött hangfalall,  kihúzott gitárral és letekert hangerővel szabad.  Mégegy láb van, amin hasonlóan magas egyen feszültség lehet,a segédrács  (4es láb), de ahhoz kapcsolódik csövenként egy nayg teljesítményű (tehát a többihez képest nagy méretű ) 470ohm-1k okm os ellnállás. Szóval nem az kell nekünk.

Ha megvan a 2 ellenállás érték , felírjuk. Jellemzően 30-80 ohm körül szokott lenni. A 2 oldal között néhány 10 ohm eltérés lehet  (egyik primert a másikra tekerik, nagyobb átmérő, több draut, azonos menetszám). Ha több van , elrontottál valamit a mérés során. (vagy leégett a kimenőd)

2: Ha már úgyis be vagyunk kapcsolva megmérjük az anódfeszültséget, a már említett helyen, a diódák + fele és a föld között. (egyébkéne jellemzően 430-500 V nagyobb teljesítményű erősítőknél, 50-100 wattosokra gondolok, el34 ,6l6 ,ilyesmi csövekkel).

3: megkeressük a bias áramkört, jellemzően ez az egy kis trimmer poti taállható az erősítőben. Eltekerjüka potit teljesen abba az irányba, hogy a végcsövek 5. lábán (ide jön a jel) minél negatívabb  feszültséget mérjük (jellemzően -40 és -50 volt között)

4: kapcsoljuk ki  az erősítőt most, számolunk.

a nyugalmi teljesítményt állítjuk be ugye, (a nyugali máram változtatásával) ami a maximális anóddisszipáció (kimenő teljesítmény) 60-70% kell legyen. Nincs egy elfogadott érték, diezelék pl 60% ot használnak, sok más gyártó 70% ot. Én 65% öt szoktam :)

szóval

fogjuk az erősítő kimenő teljesíményét (2 "nagy" végcsőnél jellemzően 50 watt, 4 nél 100), elosztjuk az anódfeszültséggel (B+). (P=UI; I) ezt eloszjuk 2 vel (ugye 2 oldalunk van a kimenő primer oldalán), és vesszük a 65% át, tehát megszorozzuk 0,65 el.

Iny(egy oldal)= ((Pki)/(2*B+)) * 0.65

ezt az értéket felírjuk, ennyit kell majd beállítani a bais poti baszkurálásával.

 jellemzően 35-70 mA (0,035-0,070 A)körül (50 ill 100 watt, persze csak irány adatok, szóval naygságrendben ne legyen különbség :)

4: most jön a tényleges nyugalim áram mérés (illetve számolás).

Betesszük az új csöveket. Óvatosan, én jellemzően (el34 nél) a lábak közötti bakelit nyúlványt szoktam eltörtni :) Elkerülhetetlen,hogy összetapizzuk a zsíros kezünkkel, ezért utánna mindeképp töröljük le legalább egy tiszta zsebkendővel/ruhával.

bekapcsolt állapotban megmégjük a DC (egyen) feszültég különbséget a kimenő 2 oldal és aközpe között, ugyanott, ahol az ellenállást is mértük. (persze a sztendbáj felkapcsolása előtt várunk fél percet minimum, hogy felmelegedjenek a csövek). Jellemzően 1-3 volt közötti érték.

ohm bácsi szerint:

R=U/I  ; U=IR, I=U/R;   Uny=InyR R adott ( akimenő adott az ellenállása  közepéhez képest),  Iny adott, ebből kiszűmoljuk a kívánt feszültségesést. (Uny)

( ez NEM a bias feszültség, a bias fesz. érkéke számunka indifferens, ezért aki azt mondja,hogy azt állítsuk be -35..akárhány voltra, az buzi e, és ne hallgassunk rá, mert gyártónkként, csövenként különbözik, mennyire kell beállítani).

Szóval addig tekergetjük a bias potit (kikapcsolt standby mellett ), amíg a kiszámolt U értéket nem mérjük a kimenő 2 oldala és a közepe között.

Teljesen azonos persze nem lesz a 2 oldal (hacsak nem lehet oldalanként/csövenként külön állítani a biast az erősítőben, de ez nem jellemző a tömegtermelésre ). Ha nagy eltérések vannak, átbasztak, nincsnek összeválogatva a csövek.

Ilyen esetben lehet még sakkozni (mielőtt a kereskedő ablakát dobjuk be a csövekkel + féltéglával). Persze 2 végcső esetén nem :) Ha 4 van, akkor páronként megérjuk mindegyiknek az áramát (fönt van,hogy I=U/R, ez egy másik I, nem az elérni kívánt Iny), és a 2 odlalra úgy párosítjuk össze a csöveket, hogy az áramaik összege odlalanként (lehetőleg) azonos legyen. Ilyen párosításban tesszük vissza a csöveket, és állítjuk ba újra az elérni kívánt Iny -hez (és az ebből kiszűmolt Uny hez) a biast.

összeszerel,játszik, örül.

Ja meg nem nyúlkál bele, mert nem vicces, mikor megb@sz a záram, és esetleg versenyt futsz az olvadóbiztosítékkal az életedért. Meg nem engem anyáz, ha valami nem működik :D


 

A bejegyzés trackback címe:

https://makosamp.blog.hu/api/trackback/id/tr671050294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem ördögtől való 2009.04.07. 12:12:56

A nyugali máram az mi?:)Most komolyan a helyesírásra oda lehetne figyelni.

Mákos 2009.04.07. 18:38:30

Aki akarja, megérti :D

bozobreak 2009.04.11. 23:01:59

Kösz az írást, mostanában próbálok elmélyedni ebben a biasállítósdiban. Eléggé komplikáltnak tünik :(
De nem lehet az egész hokuszpokusz számítósdit kikerülni egy olyan foglalattal amit a cső helyére dugunk, és ebbe dugjuk a csöveket, ezeknek meg van kivezetése. Valami ilyensmire gondolok
www.tubeampdoctor.com/product_info.php?products_id=493
Hogy is működnek ezek?

Mákos 2009.04.11. 23:08:17

dehogynem, csak ez 45 ojró, multiméter meg minden háztartásban van ( vagyis én kötelezővé tenném :D)

Mákos 2009.04.11. 23:11:51

@Mákos:

elsőre ijesztőnek hangzik,de egyszer megcsinálod, megérted egyből :)

Mákos 2010.07.20. 12:13:36

@satanikus robotikus: Arról nem is beszélve, hogy az oda névelő :)

Béla Laczkó 2015.12.23. 17:02:42

Szia!
Lenne egy kérdésem: mikor a kimenőn mérni kellene a két oldal feszültségét ( azt az 1-3 voltot),csak az egyik oldalon van 2,5 v,a másik oldal 0. Viszont az ellenállásai jók. (61 és 70 Ohm)
Üdv.: Béla
süti beállítások módosítása